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Gut Hermannsberg Weißer Burgunder

This stimulating white burgundy from the Hermannsberg estate has a nose redolent of white blossoms and delicate citrus notes. Initially, the white wine from the Nahe region has an elegant sweetness and is creamy and fresh on the palate. Thanks to its volcanic minerality as well, it offers a lovely taste experience. The grapes for this wine come mainly from the Winzenheimer Berg vineyard. However, the proportion of grapes coming from the legendary Kupfergrube vineyard gives this wine its typical character.

According to the winery, thousands of working hours were necessary at the beginning of the last century to turn the former copper mine and the surrounding rugged cliffs and rocky terrain into a vineyard. The south-facing terraces of the fascinating Kupfergrube vineyard produce intensively aromatic grapes from their stony soil. The dry Gut Hermannsberg white burgundy is made of grapes harvested primarily from steep slopes. It is a wonderful white wine from the Rhineland-Palatinate.

Wine type:
White wine
Taste:
trocken
Vintage:
2023
Ageing Potential:
2028
Region:
Nahe
Country:
Germany
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Weißer Burgunde
Alcohol content:
11,0  % by volume
Total acidity:
7,3 g/l
Residual sugar:
5,4 g/l
Recommended drinking temperature:
8-10 °C
Closure:
Screw cap
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Bottler:
Gut Hermannsberg GmbH & Co. KG
Ehemalige Weinbaudomäne
55585 Niederhausen/Nahe
Deutschland
Gut Hermannsberg

Das Gut Hermannsberg in Niederhausen im Weinbaugebiet Nahe wurde als privatwirtschaftliches Weingut erst 2010 gegründet. Es hat aber trotzdem eine sehr lange Geschichte. Bereits 1901 gründete der preußische Staat die damalige Königlich-Preußische Weinbaudomäne Niederhausen-Schloßböckelheim, die bis 1998 als staatlicher Betrieb fungierte. Privatisiert wurde das Weingut 1998 und 2009 erwarb Jens Reidel das Anwesen. 2010 wurde das Weingut zu Gut Hermannsberg umbenannt.

Das Weingut besitzt und bewirtschaftet 32 Hektar ausschließlich Erste Lagen gemäß VDP-Klassifizierung mit den Bezeichnungen Niederhäuser Hermannsberg, Kertz und Steinberg, Schlossböckelheimer Kupfergrube, Traiser Bastei und Altenbamberger Rotenberg. Die Jugendstilgebäude des alten Weingutes sind heute Kulturdenkmal und stehen alle unter Denkmalschutz. Die dominierenden Tonschieferböden auf schwierigsten Lagen lassen exzellente Riesling-Weine gedeihen und die Jahresproduktion von Gut Hermannsberg umfasst ca. 150.000 Flaschen. Neben den vorherrschenden Riesling-Weinen gehören mittlerweile auch hervorragende Weiße Burgunder zum Repertoire.

Für die hohe Qualität der Weine von Gut Hermannsberg steht Kellermeister Karsten Peter, der aus einer Winzerfamilie in Bad Dürkheim stammt. Bevor er bei Hermannsberg begann, war Peter bereits als Kellermeister auf einigen Weingütern im In- und Ausland erfolgreich tätig.

Product recommendation

Salwey Weißburgunder Gutswein Trocken
This white burgundy from Baden has a bouquet of clean fruit aromas such as peach, with floral notes of white blossoms. On the palate, the Salwey Weissburgunder (Pinot Blanc) Gutswein is medium-bodied, with pleasant acidity.The renowned Salwey estate in Baden in the Kaiserstuhl hills calls this white burgundy “everybody’s darling”. It is absolutely typical of the varietal and not perfumed. Both discerning palates and newcomers to high-quality wines will find excellent value for money here.The pure varietal, dry white burgundy from loess vineyards in the Kaiserstuhl hills was aged in stainless steel tanks. It is an ideal accompaniment to poultry salad or fried plaice with potato salad.

Content: 0.75 litre (€12.80* / 1 litre)

From €9.60*
Van Volxem Weißburgunder Gutswein Barrique trocken
Der Van Volxem Weißburgunder Barrique trocken riecht nach Akazienblüten und einem Hauch Orangenschale. Leichte eichenartige Noten und der Duft nach frischen Frühlingsblüten ergänzen diesen Eindruck. Am Gaumen ist der Weißburgunder von der Mosel reichhaltig, elegant und extrem üppig mit zart salzigem Start. Ein vollmundiger, seidiger Wein mit reifen Fruchtaromen.Durch seine moderate Säure und einem angemessenen Alkoholgehalt passt der Van Volxem Weißburgunder ganz wunderbar zu regionaler Küche.

Content: 0.75 litre (€19.67* / 1 litre)

€14.75*
bottle
Dr. Bürklin Wolf Weißburgunder
The Dr. Bürklin-Wolf white burgundy has a nose redolent of mandarin and honeydew melon, complemented by a fine, light spice. This white wine from the Palatinate region is wonderfully refreshing, well-balanced and elegant. This white burgundy matured in large wooden casks and was produced by one of the most renowned estates in Germany. It is an ideal accompaniment to fresh fish and seafood. You’ll like this white wine that was deliberately produced using natural methods. Biodynamic wine production is one of the trademarks of Dr. Bürklin-Wolf and is one of the reasons that this estate ranks among the best white wine producers in Germany.

Content: 0.75 litre (€15.27* / 1 litre)

From €11.45*
Dr. Koehler Kaisermantel Weissburgunder QbA trocken
Geschmacklich ist dieser Weißwein ein komplexes Gebilde. Viele verschiedene Eindrücke treffen am Gaumen aufeinander und machen eine eindeutige Zuordnung nicht einfach. Mit Sicherheit sind jedoch fruchtige Noten tonangebend. Insgesamt ist der Körper sehr saftig, wirkt aber dennoch enorm ausbalanciert und stabil.Die Basis für diesen aromatischen Weißburgunder wird in Rheinhessen gelegt. Auf dem Weingut Dr. Koehler, das seit 2006 von der Familie Dreissigacker bewirtschaftet wird, können die Reben bei besten Bedingungen gedeihen. Sonne satt und ein hervorragender Boden tragen entscheidend zur Entwicklung der hochwertigen Weine bei.Ein sortenreiner Weißburgunder wie der Dr. Koehler Kaisermantel Weißburgunder ist ein toller Begleiter zu Fisch und hellem Fleisch. Auch Meeresfrüchte wie Hummer und Austern profitieren von diesem Wein.

Content: 0.75 litre (€11.07* / 1 litre)

From €8.30*
Dönnhoff Weißburgunder
Der Dönnhoff Weißburgunder stammt aus der Region Nahe, in Deutschland. Etwa vier Monate reifte er im großen Holzfass aus deutscher Eiche. Die per Hand selektierten Trauben stammen von Reben, die zwischen 20 und 30 Jahre alt sind, gewachsen in den Hanglagen der Mittleren Nahe auf vulkanischem Verwitterungsboden und Lößlehm.Im Bouquet des Weißweins finden sich Aromen von Birne und Apfel. Dieser trockene Weißburgunder aus Rheinland-Pfalz bietet eine feine Würze, ist herrlich frisch, animierend und bietet eine ausgewogene Säure.Servieren Sie den Dönnhoff Weißburgunder von dem Weingut Hermann Dönnhoff zu Geflügel und Lachsgerichten bei einer empfohlenen Trinktemperatur von 8-10 °C.

Content: 0.75 litre (€17.67* / 1 litre)

From €13.25*
Königschaffhauser Vulkanfelsen Weißburgunder trocken
“Queen of white wines” – Among the wine-growers in the Kaiserstuhl region, the Pinot blanc grape is known as the “queen of white wines”. In the picturesque low mountain range of volcanic origin, located in the south-west of Baden-Württemberg, wonderful vines thrive on heat-retaining lava soil. The Mediterranean climate does the rest.The Königschaffhauser Vulkanfelsen Weissburgunder (Pinot Blanc) is characterized by its crisp acidity, offering delicate, fruity aromas of pineapple and peach. This is an invigorating white wine, uniting a full body with an elegant freshness.The Kaiserstuhl region is the warmest and sunniest region in Germany. For centuries, it has been the home of numerous estates that produce excellent wines. The cooperative association of the Königschaffhausen wine-growers was founded in 1933.

Content: 0.75 litre (€11.87* / 1 litre)

From €8.90*

Cutsomers also bought

Gut Hermannsberg Just Riesling
The Gut Hermannsberg Just Riesling offers notes of fresh citrus with fine herbal undertones. This Riesling from the Nahe region is pleasantly harmonious and lively on the palate, with an enticing spice and wonderful minerality. The grapes for this wine come exclusively from major German vineyards such as Schlossböckelheimer Kupfergrube, Niederhäuser Hermannsberg, Niederhäuser Steinberg, Altenbamberger Rotenberg and Kreuznacher Gutental.This wine from the Rhineland-Palatinate matured in stainless steel tanks and is an uncomplicated delight. The Gut Hermannsberg Just Riesling is an ideal accompaniment to light fish dishes with white sauce. You’ll enjoy this wine made of grapes grown on the slopes of some of the best Riesling vineyards in Germany.

Content: 0.75 litre (€13.27* / 1 litre)

From €9.95*
Dönnhoff Weißburgunder
Der Dönnhoff Weißburgunder stammt aus der Region Nahe, in Deutschland. Etwa vier Monate reifte er im großen Holzfass aus deutscher Eiche. Die per Hand selektierten Trauben stammen von Reben, die zwischen 20 und 30 Jahre alt sind, gewachsen in den Hanglagen der Mittleren Nahe auf vulkanischem Verwitterungsboden und Lößlehm.Im Bouquet des Weißweins finden sich Aromen von Birne und Apfel. Dieser trockene Weißburgunder aus Rheinland-Pfalz bietet eine feine Würze, ist herrlich frisch, animierend und bietet eine ausgewogene Säure.Servieren Sie den Dönnhoff Weißburgunder von dem Weingut Hermann Dönnhoff zu Geflügel und Lachsgerichten bei einer empfohlenen Trinktemperatur von 8-10 °C.

Content: 0.75 litre (€17.67* / 1 litre)

From €13.25*
Dr. Bürklin Wolf Weißburgunder
The Dr. Bürklin-Wolf white burgundy has a nose redolent of mandarin and honeydew melon, complemented by a fine, light spice. This white wine from the Palatinate region is wonderfully refreshing, well-balanced and elegant. This white burgundy matured in large wooden casks and was produced by one of the most renowned estates in Germany. It is an ideal accompaniment to fresh fish and seafood. You’ll like this white wine that was deliberately produced using natural methods. Biodynamic wine production is one of the trademarks of Dr. Bürklin-Wolf and is one of the reasons that this estate ranks among the best white wine producers in Germany.

Content: 0.75 litre (€15.27* / 1 litre)

From €11.45*
Hensel Aufwind Weißburgunder - Chardonnay
The unusual combination of Chardonnay and white Burgundy (Pinot Blanc) offers a fascinating drinking experience.Spring-like, white Burgundy vintage with initially delicate floral notes of the Pinot Blanc, accompanied by opulent Chardonnay aromas of fresh bananas remembering.In the mouth, as bivalent with wiry, sinewy structure and freshness, the Chardonnay-Partner guarantees a juicy, ripe fruit and perfectly balanced sweet-acid balance.Wonderfully elegant, versatile wine for the summer season.

Content: 0.75 litre (€13.20* / 1 litre)

From €9.90*
Zolla Primitivo di Manduria DOP Vigneti del Salento
This Primitivo di Manduria has a ruby red color with shades of violet. In the nose intense, complex, fruity aromas come forward with hints of small red fruits such as cherries and blackberries.This wine has a velvet texture and is soft and warm and rich in tannins, and has a long finish.

Content: 0.75 litre (€12.87* / 1 litre)

From €9.65*