Skip to main content

Baglio Gibellina Sogno del Sud Nero d'Avola

This pure varietal Nero d’Avola from Sicily has an intense nose offering notes of black berries, along with lovely nuances of pomegranate and wild strawberries. On the palate, this ruby-red wine is soft and velvety, with nicely integrated tannins and a slightly sweet finish.

The winery fertilizes the vines for the Baglio Gibellina Sogno del Sud Nero d’Avola only with organic compounds. The grapes come from hilly vineyards with clay soils, situated 300 to 600 metres above sea level. The red wine was aged for 12 to 18 months in stainless steel tanks.

This very fruity, accessible Nero d’Avola is an ideal accompaniment to risotto, pasta dishes, red meat, lamb and various aromatic cheeses.

Wine type:
Red wine
Taste:
semi dry
Vintage:
2023
Ageing Potential:
2027
Region:
Sizilien
Country:
Italia
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Nero d’Avola
Organic product:
Alcohol content:
13,0  % by volume
Total acidity:
5,5 g/l
Residual sugar:
10,1 g/l
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Closure:
cork, pressed cork
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Importeur/Abfüller:
Baglio Gibellina S.R.L
Via A. Gagini 41
91024 Gibellina
Italien
Baglio Gibellina

Das Weingut Baglio Gibellina befindet sich im Westen von Sizilien in der Provinz Trapani zwischen Palermo und Marsala im Landesinneren der Insel. Es wird umrahmt von den Hügeln von Salemi und Santa Ninfa. Die Landschaft ist geprägt von Weinbergen, Olivenhainen, Zitrusplantagen, Ginster und Kaktusfeigen. Auch hier ist das typische mediterrane Klima präsent. Baglio Gibellina erhebt sich im Zentrum eines herrschaftlichen Landgutes. Das bestimmende Element der Außenansicht des Hofes ist der Baglio, ein befestigter Innenhof. Dieser umschließt mehrere landwirtschaftliche Lagerräume, ehemals bestimmt für die Ernte und Verarbeitung der Trauben. Diese antike, unvergängliche Architektur ist prägend für das Weingut.

Martino Biscardo ist der Verantwortliche bei Baglio Gibellina. "Projekte im Weinbereich brauchen Zeit und Vertrauen", so seine Devise. Er hat nicht nur klare Vorstellungen davon, wie ein Wein schmecken soll, sondern er weiß auch im Detail, wie im Weinberg und Keller gearbeitet werden muss, um kreative Ideen umzusetzen. Drei Rebsorten – Nero d’Avola, Syrah und Merlot – reifen hier zu großartigen Weinen heran.

Product recommendation

Corte dei Mori Nero d'Avola
Mit dem Corte dei Mori Nero d'Avola genießen Sie einen saftigen Rotwein aus Italien. Im Licht schimmert er elegant in einem mittleren Rubinton. Dieser Wein wird auf dem Weingut Corte dei Mori aus der Rebsorte Nero d'Avola gewonnen, die in der Sonne Siziliens reift.In die fruchtigen Kirscharomen mischt sich ein Hauch von Eukalyptus. Mit diesem Geschmack entführt Sie der Rotwein nach Italien. Um ihn optimal genießen zu können, trinken Sie den Wein bei einer Temperatur zwischen 15 und 18 °C.Besonders gut passt dieser italienische Rote zu Nudelgerichten mit Tomatensoße. Auch zu zarten Gerichten vom Schwein oder Rind und zu gekochtem Fleisch können Sie diesen Wein servieren. Pfannengerichte ergänzt er ebenso gut wie Fleisch in hellen Soßen. Darüber hinaus harmoniert seine fruchtige Note mit milden Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€9.67* / 1 litre)

From €7.25*
Vigneti Zabu Impari Nero d'Avola
This red wine from Sicily has a deep ruby red color. The bouquet is spicy, with notes of licorice, black pepper, tobacco and blackberry jam. On the palate, this Nero d'Avola - the typical Sicilian grape variety – is full-bodied, intense and beautifully balanced. The finale is again wonderfully spicy and slightly sweet. 18 months the Vigneti Zabu Impari Nero d'Avola matured in American and French oak barrels, then again at least 18 months on the bottle. Locals refer to the grape-variety Nero d'Avola as "Principe Siciliano" (Sicilian Prince). Enjoy the Vigneti Zabu impari Nero d'Avola with meat dishes, grilled cheese or hard cheese.

Content: 0.75 litre (€23.33* / 1 litre)

From €17.50*
Cantine Cellaro Luma Nero d'Avola Sicilia
The Luma from the Sicilian winery Cantine Cellaro, located in Sambuca di Sicilia, has a deep red color. Intensive notes of ripe red fruits and a fine flavor dominate the bouquet and unfold wonderfully on the palate.The 100% Nero d'Avola is accessible and made just for younger wine connoisseurs with some experience. The wine was aged for at least six months in French and American oak.Enjoy this full-bodied wine from Sambuca di Sicilia with red meat and game dishes.

Content: 0.75 litre (€10.33* / 1 litre)

From €7.75*

Cutsomers also bought

Vanita Nero d'Avola IGT
This Nero d’Avola is a real taste experience and offers excellent value for money. The red wine from Sicily has an enticing nose and offers notes of blackberries, raspberries, cherries and bilberries in its multi-layered bouquet, along with wonderfully harmonising aromas of coffee, chocolate, pepper, vanilla, eucalyptus and subtle hints of wood.This red wine was partly aged in oak casks. It is powerful and full-bodied on the palate, with soft tannins. The Vanita Nero d'Avola IGT is organically produced by the renowned Vigneti Zabu estate.In this wine, the Nero d’Avola, Sicily’s showcase grape variety, reflects its entire range of deep aromas, distinctively uniting the intense notes of dark fruit with a spicy character. Try it, marvel at it and enjoy! 

Content: 0.75 litre (€10.33* / 1 litre)

From €7.75*
Cielo e Terra 3 Passo Rosso
The 3 Passo is a special organic wine. Its name implies the method of wine production. Expressed in simple terms, the wine is blended from three components. One third of the wine is made from overripe grapes that are processed using the appassimento method. The second third of the wine is naturally fermented. The pumping over (remontage) gives the wine more colour and taste. After fermentation, the last third of the wine remains in wooden casks for some time, giving the Cielo e Terra 3 Passo its special character and aromas of vanilla and spices. The wine is a deep garnet-red in colour and offers intense notes of ripe fruit on the nose. The bouquet is complemented by light wood aromas. The wine is powerful on the palate, showing rich fruit aromas and slightly notes of vanilla. The 3 Passo is soft, harmonious and full-bodied, with a complex, prolonged finish. Serve this wonderful wine from Apulia with hearty dishes such as T-bone steaks, for example.

Content: 0.75 litre (€11.53* / 1 litre)

From €8.65*
Baglio Gibellina Sogno del Sud Grillo
Ein herrlich erfrischender Weißwein aus Sizilien, der aus der für die Region typischen Rebsorte Grillo gewonnen wurde. Der strohgelb leuchtende Baglio Gibellina Sogno del Sud Grillo bietet im Bouquet intensive Noten von exotischen Früchten und eine feine Würze. Am Gaumen mit großer Balance, geschmeidig und ein wenig süßlich. Das Finale klingt noch einige Zeit nach. Entdecken Sie den Baglio Gibellina Sogno del Sud (Traum des Südens) Grillo zu Fischgerichten wie Räucherlachs, Thunfisch oder Schwertfisch. Typisch sizilianischer Weingenuss aus Italien.

Content: 0.75 litre (€9.20* / 1 litre)

From €6.90*