Skip to main content Skip to search Skip to main navigation

Salentein Barrel Selection Cabernet Sauvignon

Since its founding in 1995, Bodegas Salentein has spared no effort to become one of the premium wineries in Argentina. The winery succeeded in recruiting star oenologist José Galante, and invested millions in the construction of the wine cellar that was built underground in the shape of a cross and equipped with the latest technology. The Salentein Barrel Selection Cabernet Sauvignon is one of the most outstanding results of these efforts.

It is a pure varietal Cabernet Sauvignon that matured for 12 months in French oak casks before it was bottled. It is a striking, intensely dark red – almost black - in the glass, offering the classic Cabernet Sauvignon aromas of currants, pepper and vanilla. It is fleshy on the palate, showing a very elegant structure and fine, soft, well-integrated tannins. The finish is long and voluminous.

Those who prefer typical Cabernet Sauvignon wines will be delighted by this Salentein Barrel Selection. It is best served at a temperature of 16-18 °C (60.8-64.4 °F) and goes beautifully with lamb, game and mildly seasoned red meat. It is also an ideal accompaniment to hard cheeses. We recommend decanting the wine before drinking it so that the Salentein Barrel Selection Cabernet Sauvignon can develop its aromas to the fullest.

Wine critics love this Cabernet Sauvignon and assess it as follows: Tim Atkin: 93 out of 100 points; James Suckling: 91 out of 100 points; Mundus Vini: Gold medal; Decanter World Wine Awards: Trophy 2003.

Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2022
Ageing Potential:
2030
Region:
Mendoza , Valle de Uco
Country:
Argentina
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Alcohol content:
14,0  % by volume
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Caloric value per 100 ml:
335 kJ / 80 kcal
Ingredients:
Importer:
M.P. WINES
Putterstraatweg 5
3862 RA Nijkerk
Niederlande
Bodega Salentein

Salentein zählt zu den Ausnahme-Weingüter in der neuen Welt. Dabei ist die Winery nur ein Ausschnitt aus dem großen Portfolio dieses Unternehmens, dass seit 1992 in Argentinien tätig ist und den Weinbau seit 1995 betreibt. In Uruguay unter dem Namen Gran Pedro seit 2003 und in Australien als GP Cattle seit 2006 bekannt, ist neben Wein auch Farming, Premium Beef und Hotelerie auf dem Programm, so, als wolle man im Bereich der Gaumenfreuden alles selbst in die Hand nehmen und nichts dem Zufall überlassen.

Die Winery ist dabei ein sehr wichtig Bestandteil von Salentein und wurde bereits im Jahre 2003 als "Argentinian Winery of the Year" ausgezeichnet. Chef-Winemaker ist seit 2010 José Galante, der als einer der besten und erfolgreichsten Önologen Argentiniens gilt. Mit über 30 Jahren Berufserfahrung und einer 10 jährigen Tätigkeit als Dozent am Lehrstuhl für Önologie an der Universität Maza, ist er immer noch beratend in aller Welt unterwegs.

Das Weingut selbst ist gelegen im Valle de Uco am Fuße der Anden und die Reben sind bis auf eine Höhe von 1500 Metern gepflanzt. Es handelt sich um beste Lagen, teils mit einer Geschichte, die bis in das 17. Jahrhundert zurückreicht.

Angepflanzt werden sowohl autochtone Rebsorten, als auch die klassischen Vertreter wie Merlot, Chardonnay, Pinot Noir oder Cabernet Sauvignon. Die tagsüber vorhandene Hitze wird balanciert durch kühle Nächte, wodurch die Reifezeit der Trauben verlängert wird und herrlich geschmacks- und fruchtintensive Weine erzielt werden. Das trockene Klima erfordert ein System der künstliche Bewässerung, welches das Schmelzwasser der Anden in die Rebgärten transportiert.

Man scheut bei den Bodegas Salentein keine Mühe, um hochwertige Weine zu keltern, die einen Ruf weit über Argentinien hinaus genießen. Die Bodega selbst ist ein imposanter Bau, mit einem riesigen unterirdischen Keller, der bereits mehrere Architekturpreise gewonnen hat.

Product recommendation

3 Aglianico aus Italien
Try three different Aglianico from Italy and get a discount.Pipoli Aglianico del Vulture DOC, (0,75 l, 13,5%ABv), Art-Nr. 1505171Full-bodied, tangy, with sweet tannins.Piano del Cerro Aglianico, (0,75 l, 13,5%ABv), Art-Nr. 1505172complex and spicy with aromas of red fruit.Epicuro Aglianico Puglia IGP, (0,75 l, 13,0%ABv), Art-Nr. 1528456Light spicy with good structure.Delivery of one package per order

Content: 2.25 litre (€11.07* / 1 litre)

€24.90*
package
Salentein Portillo Malbec
The Portillo series from Bodegas Salentein showcases the Malbec grape variety in all its glory. The Salentein Portillo Malbec is a dense ruby-red with bright glints in the glass. The wine has a wonderful bouquet offering aromas of dark fruit such as blackberries, plums and wild berries. On the palate, the Salentein Portillo Malbec is powerful but harmonious and well-balanced. Its finish is characterised by nuances of fine spices and earthy notes.Try the Bodegas Salentein Portillo Malbec with various hearty meat dishes, Spanish cheeses or pizza with salami.

Content: 0.75 litre (€11.93* / 1 litre)

From €8.95*
Salentein Barrel Selection Malbec Magnum
Hier gehen beste Lagen, Innovationswille und hohes Know-How eine für den Weinliebhaber segensreiche Allianz ein, die in einer Vielzahl von herausragenden Weiß- und Rotweinen gipfelt. Die Barrel Selection Serie von Salentein umfaßt sortenreine Weine, deren Reben auf einer Höhe zwischen 1050 und 1700 Metern wachsen, bewässert vom klaren Schmelzwasser der Anden und auf steinigen Böden, die nachts vor zu kühlen Temperaturen schützen.Das tagsüber heiße Klima und viel Sonne sind der Rahmen für beste Voraussetzungen, um Weine zu erschaffen, die das Terroir des Uco Valley widerspiegeln. Neben Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc und Chardonnay gehört hierzu auch der 100%ige Malbec. Der Salentein Barrel Selection Malbec Magnum ist von intensivem und leicht purpurnem Rot. Die Nase ist komplex und duftend, mit einem Fruchtkorb voll roter Früchte, schwarzen Beeren und leicht floralen Noten. Der Gaumen wird sanft umspielt mit erneut viel Frucht und einer delikaten Süße. Der Abgang ist lang und sehr mild.Dieser Malbec in der Magnumflasche ist fruchtig frisch und von schöner Intensität. Er sollte bei 16 Grad genossen werden und passt zu Gegrilltem, Rind, Lamm oder Käse. Auch mit Wild bildet er eine traumhafte Kombination. Dieser outstanding-Malbec räumte rund um den Globus nur Bestbewertungen ab: Wine Enthusiast 90/100 Punkte; James Suckling 93/100 Punkte; Vinous 92/100 Punkte; Robert Parker 90/100; Wine advocate 92/100.

Content: 1.5 litre (€19.83* / 1 litre)

€29.75*
bottle
Delheim Cabernet Sauvignon
In der Nase zeigen sich schöne Aromen von Cassis, Pflaume, Zedernholz und Zigarrenschachtel. Im Unterton feine Kräuteraromen. Die Tannine sind schön integriert und haben eine zarte Struktur. Für eine 14-monatige Fasslagerung in zur Hälfte neuen französischen Eichenfässern ist der Delheim Cabernet Sauvignon am Gaumen ausgesprochen rund und mit großer Balance. Im Abgang schmeckt der Wein langanhaltend fruchtig nach Cassis.Servieren Sie den Delheim Cabernet Sauvignon zu gerösteten Gerichten, wie z.B. Ente, Lamm und Rind.

Content: 0.75 litre (€26.60* / 1 litre)

€19.95*
bottle
Salentein Gran VU Blend Valle de Uco
The Bodegas Salentein in Mendoza, Argentina, is one of the most renowned wineries in South America. Outstanding vineyards situated at the foot of the Andes, a winemaker who was a professor of oenology and is today considered the expert on Argentinian viticulture, and cellars that are the envy of a number of French Grand Cru producers are only a few of the aces up the Salentein estate’s sleeve.What does an exceptional wine producer like Bodegas Salentein need to play its trump cards? Right - an iconic wine, a flagship to present the wine-making expertise at the highest level. The Gran VU is this premium, iconic blend produced by the Salentein estate. It consists of about 75% Malbec and 25% Cabernet Sauvignon and remains for 24 months in French oak casks in order to age in peace.The Salentein Gran VU is a brilliant, intense dark red with violet glints in the glass. It is concentrated on the nose, offering complex aromas of black berries, liquorice and light notes of mint as well as spices and hints of graphite. On the palate, the wine shows an elegant structure, an incredibly full body and soft, velvety tannins that are already marvellously integrated. The finish is never-ending, leaving a lasting impression of a fantastic wine.We recommend decanting the Salentein Gran VU one hour before drinking it. Its ideal drinking temperature is about 16 °C (60.8 °F). The Gran VU can already be enjoyed now but will maintain its quality perfectly for several years to come.The Salentein estate also produces Argentinian beef. What could be more appropriate than to serve this wine with a delicious steak? The Gran VU is also ideal on its own – you’ll discover new aromas revealed with each and every sip.Wine Enthusiast 2016: 93 points - 2012; Expovina (Zurich, Switzerland) 2016: 93 points - 2012; Decanter Magazine 2016: 91 points - highly recommended - 2014.

Content: 0.75 litre (€92.00* / 1 litre)

€69.00*
bottle