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Bründlmayer Kamptal Terrassen Grüner Veltliner

The wine has a bouquet of wild flowers and herbs, with hints of fresh fruit such as citrus and pome fruit. The wine is fresh, has a peppery appeal and tangible wealth.
The palate is fruity, balanced, rich and spicy with a mineral finish.

The grapes come from young vineyards around Langelois where they grow at high- and low-lying terraces. The grapes from high-lying terraces are made of vines on stony soils, which produce long-lasting and fragrant wines. The grapes from low-lying terraces give the wine some other properties. These wines will mature earlier and have a stronger expression, they have more fullness and fruit.
In this wine the finesse of high-lying and the power of the low-lying terraces are combined.

The wine is fermented in steel tanks and aged on the lees and has a clear character.

An ideal accompaniment to seafood, cold appetizers, Asian food, lean smoked or fresh cheese, baked, roasted chicken or turkey, veal or pork, white meat and fish in light sauce, to vegetarian food.

Wine type:
Weißwein
Taste:
trocken
Vintage:
2023
Region:
Kamptal , Niederösterreich
Country:
Austria
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Grüner Veltliner
Organic product:
Alcohol content:
12,5  % by volume
Total acidity:
5,5 g/l
Residual sugar:
3,1 g/l
pH:
3,15
Recommended drinking temperature:
8-10 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Importeur/Abfüller:
Weingut Bründlmayer
Zwettlerstraße 23
3550 Langenlois
Österreich
Weingut Bründlmayer

Seit 1980 leitet die Familie Bründlmayer das Weingut in Langenlois und hat es zu einem der bekanntesten Österreichs gemacht. Die Inhaber setzen seit jeher auf grundsätzlich ökologische Bewirtschaftung und einem absoluten Verzicht auf Herbizide. Das Potenzial von Bründlmayer Weinen ist groß und die Fachwelt bedenkt sie jährlich mit Auszeichnungen.

Das Weingut Bründlmayer liegt in Langenlois, 70 km nordwestlich von Wien, am Kreuzungspunkt zweier Täler: dem Kamptal und dem Donautal. Die bewaldeten Hügel des Waldviertels schützen die Weingärten vor eisigen Winden. Tagsüber erhitzt die Sonne die steinigen Terrassen und nachts sickert die würzige Waldluft in die Langenloiser Arena. Dank der Höhe wird die Lage gut durchgelüftet, die Trauben reifen ziemlich spät, haben aber gute Frische, Struktur und Dichte. Die wichtigste Rebsorte im Weingut Bründlmayer ist der Grüne Veltliner, aber auch Burgunder gehören zu den Spezialitäten des Hauses.

Product recommendation

Bründlmayer Grüner Veltliner - Leicht und Trocken (L&T)
The Bründlmayer Grüner Veltliner L & T (L & T stands for ‘light’ and ‘dry’ [‘trocken’ in German]) is wonderfully refreshing in the nose, with aromas of grapefruit, lemon, green apple, stone fruit and wildflowers, complemented by a peppery spice which is typical for this grape variety. On the palate, it is lively, heartily fresh, sparkling and juicy with a classy acidity.This pure varietal Grüner Veltliner comes from higher and cooler vineyards in the Kamptal region. Enjoy this white wine from the Bründlmayer estate, which is renowned especially for its naturally produced, authentic wines with salads, fish and seafood. It is also an excellent accompaniment to appetizer buffets, white meat and poultry or light wok dishes.

Content: 0.75 litre (€17.27* / 1 litre)

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Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Federspiel
There is no wine more versatile at the table! Pronounced peppery flavour and racy structure offer plenty of pleasant refreshment.

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Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben DAC
Vielschichtige Noten von Birnen und Quitten, Zitrusfrüchten (Grapefruit, Limette), Wiesenkräutern und von weißem Pfeffer prägen das Bukett des Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben. Diese Komposition aus dem österreichischen Weinviertel ist am Gaumen kühl mineralisch, zart cremig, mit ausgewogener Säure und einem schönen, von den Birnen-Noten geprägten Fruchtschmelz.

Content: 0.75 litre (€21.20* / 1 litre)

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Dürnberg Grüner Veltliner Tradition Reserve DAC
The bouquet of the Dürnberg Grüner Veltliner Tradition Reserve is stimulating and elegant, offering multi-faceted, fruity notes of yellow apples and grapefruit as well as fine nuances of rose blossoms and pepper. The Grüner Veltliner is straightforward, juicy and expressive on the palate, showing a great spice and a long, impressive, mineral finish. This wonderfully elegant white wine is characterised by lacustrine lime and clay soils.It goes perfectly with fish specialties such as fried Branzino or trout and meals typical of Austria like Tafelspitz (boiled beef or veal served with horseradish) and veal cutlet. Enjoy tasting this wine!

Content: 0.75 litre (€22.33* / 1 litre)

From €16.75*
Pfaffl Grüner Veltliner Golden
Brilliant golden yellow, already in the nose a very complex Grüner VeltlinerRich of finesse with fine notes of ripe honeydew melon and pineapple, still the emphasis of the typical pepper with a beautiful herbal hint on the palate.Powerful and well structured with a charming impression of sweetness due to high extracts and finished with a long, nice herbal echo. Extraordinary with richer fish dishes or spicy oriental cuisine!

Content: 0.75 litre (€31.33* / 1 litre)

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Pfaffl Grüner Veltliner Hund
An explicit peppery spice, accompanied by orange and pineapple, announces the complexity of the Hund already in the nose. The multilayered bouquet culminates on the palate; here meets pepper minerality, citrus meets apple. With every sip more nuances come along, combined with a long and full finish and a hint of spice one feels invited to the next glass.Perfect to typical Viennese cuisine but also wonderful to exotic dishes.

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Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Smaragd
Der Wein zeigt sich mit hellem Strohgelb, der Geruch ist offen und zugänglich, subtil und verspielt mit Aromen nach weißem Pfeffer, etwas Tabak und Exotik. Eine erfrischende Säure paart sich mit fülligem Körper und mittlerem Alkohol. Hinzu kommt etwas Akazie und Birne im Aroma. Langer Abgang!Die besten Trauben von kleinen Wachauer Terrassenweingärten werden für die hochwertigen Rieden-Cuvées dieser Serie selektioniert. Von unterschiedlichen Lagen zwischen Loiben und Spitz kommt Grüner Veltliner für diese Terrassen-Abfüllung. Ziel ist es, einen typischen Wachauer Stil, geprägt durch das besondere Klima und den Urgesteins-Boden, zu repräsentieren.Grüner Veltliner ist mittlerweile eine international anerkannte Top-Rebsorte. Bei entsprechender Behandlung im Weingarten sind Weine von großem Format möglich, so auch Smaragde wie dieser. Grüner Veltliner bietet ein breites geschmackliches Spektrum. Selbst bei dichten und substanzreichen Weinen bleibt die Eleganz durch eine feste und reife Säure erhalten. Qualitätskategorie Smaragd ist die höchste Kategorie in der Wachau. Die prächtige Smaragdeidechse, die sich auf den Wachauer Urgesteinsmauern sonnt, stand dieser Weinkategorie Namenspate: trockene, dichte, komplexe Weine mit Wachauer Finesse ab 13,0% Alkoholgehalt und großem Lagerpotential.Eine nur händisch durchzuführende und mühsame Bearbeitung der steilen Steinterrassen-Weingärten und der karge Boden reduzieren den Ertrag auf unter 6.000 kg/ha. Grüner Veltliner Trauben für diesen Wein wurden Ende Oktober bis Anfang November geerntet. Nach der Gärung in Edelstahltanks bei kühlen Temperaturen wurde der Wein nach anfänglicher Lagerung im Stahltank kurze Zeit im großen Holzfass ausgebaut.Ideal bei gekühlter Serviertemperatur frisch aus dem Kühlschrank passt der Wein zu gebratenem Fisch und zu Fisch in cremigen Saucen, zu gebackenen Gerichten, zu Tafelspitz, zu Innereien und gebratenem hellen Fleisch. Schon in der Jugend sehr zugänglich, aber auch 4-6 Jahre lagerfähig.

Content: 0.75 litre (€25.67* / 1 litre)

€19.25*
bottle