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Chateau de Malle Sauternes AOC 2003

The Chateau de Malle Sauternes AOC 2003 offers notes of orange peel, mirabelles, caramel, honey, dried pineapple and walnuts. René Gabriel awards this wine 18 out of 20 points and assesses it as follows: ‘The wine is creamy, velvety and lush on the palate, with lots of suppleness and an impressive finish. This is a very harmonious de Malle!’. The Wine Spectator writes about a full body, ‘with lots of sweetness and a long finish that is characterised by notes of vanilla, apples and slightly spicy nuances as well’. This sweet wine is a reliable, outstanding taste experience, which was awarded a high mark of 92 points.
Wine type:
Weißwein
Taste:
sweet
Vintage:
2003
Ageing Potential:
2030
Maturity:
2006
Region:
Bordeaux , Sauternes
Country:
France
Vineyard/Brand :
Grape variety:
67% Semillon
30% Sauvignon Blanc
3% Muscadelle
Alcohol content:
14,0  % by volume
Residual sugar:
120,0 g/l
Recommended drinking temperature:
10-14 °C
Closure:
Cork, natural
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Importeur/Abfüller:
Château de Malle
33210 Preignac
Frankreich
Château de Malle

Nähert man sich zum ersten Mal diesem prächtigen Château und seinen preisgekrönten Gartenanlagen, so denkt man eher an Gartenbaukunst und Architektur und nicht an einen als Second Cru klassifizierten Süßwein aus dem Sauternes. Doch eine kleine Weinprobe dieses geschichtsträchtigen Gutes belehrt einen schnell eines Besseren, denn auch der Wein ist ähnlich üppig, wie die Anlagen seines Parks und des Hauptgebäudes.

Jacques de Malles baute hier um das Jahr 1650 das erste Château und gab der Anlage seinen Namen. Die Neuzeit von Château de Malle ist allerdings streng verknüpft mit Monsieur Pierre de Bournazel, der Château de Malle Anfang der 1950er Jahre übernahm und das Gut aus seinem Dornröschenschlaf erlöste. Er bepflanzte Château de Malle 1956 komplett neu, nachdem ein verheerender Frost den Weinberg zerstört hatte. Seitdem stehen 28 ha in der Appellation Sauternes unter Bepflanzung, wovon der Semillon mit ca. 69 % dominiert. Es folgen Sauvignon Blanc mit 28% und etwa 3 % Muscadelle. Château de Malle produziert zudem noch einen trockenen Weißwein und einen Rotwein, beide in der Appellation Graves.

Nach wie vor ist das Gut im Besitz der Familie de Bournazel; nach Pierre de Bournazels Tod übernahmen zunächst seine Frau und nunmehr die Söhne die Leitung von de Malle.

Bei Château de Malle handelt es sich um einen herrlich klassischen Sauternes-Süßwein, bei dem neben der cremigen und duftigen Honig-Botrytis auch Fruchtnoten nie zu kurz kommen. Der Wein vermittelt alles, was einen wunderbar körperreichen und vollmundigen Sauternes ausmacht. Maßvoll ist dieser Wein nur im Hinblick auf seine Preisgestaltung, die eigentlich über die Jahre immer sehr moderat blieb.

Product recommendation

Chateau de Malle 2005
The quality of the sweet wines from the Sauternes region is legendary. In fact, the first sweet wines are said to have been produced in this region in the middle of the 17th century. Based on this unique wealth of experience, the Chateau de Malle estate offers sweet wines of distinctive quality. The 2005 vintage is a shining example in this respect.The Chateau de Malle 2005 is a brilliant yellow in the glass. Bordeaux expert René Gabriel judges: “The bouquet offers aromas of ripe yellow fruit, intense honey, enhancing botrytis and delicate, floral notes as well, complemented by subtle hints of fresh camomile. On the palate, this wine is sumptuous and creamy, showing an unprecedentedly fat, almost oily body. This Rubensian Sauternes is mouth-filling and – in a comparable sense – a lush Beerenauslese (late-harvest wine)!”The Chateau de Malle 2005 – an unparalleled sweet wine.

Content: 0.75 litre (€50.53* / 1 litre)

€37.90*
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Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape Rouge AOP
This classic Côtes du Rhône of the exceptional 2017 vintage is produced by one of the oldest wineries of the Châteauneuf-du-Pape appellation (AOC) that was founded in 1936. The Château La Nerthe estate had its origins in the 14th century and owns one of the region’s largest vineyards, covering an area of more than 222 acres.Tradition and attention to detail are of central importance. The grapes are harvested by hand and subsequently sorted on the table. The fermentation is carried out in tubs for a period of 18 to 21 days with regular pumping over and pressing down of the pomace as well as daily tasting of the must in order to reach the optimal extraction level. For malolactic fermentation, the Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2017 was put in oak casks and subsequently aged in barrels for 12 months, giving the wine its deep red colour. On the nose, it offers fragrances of black currants, black tea and dried flowers. The wine is full-bodied, fruity and very rich on the palate, showing a great body. All in all, the Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2017 has a very pure and intense character.We recommend enjoying this wonderful Châteauneuf-du-Pape with lamb, beef or duck.

Content: 0.75 litre (€58.53* / 1 litre)

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Der berühmte Dessertwein duftet nach Zitronencreme, Brioche, reifen gelben Früchten und Akazienhonig. Am Gaumen ist der Château de Malle Sauternes AOC cremig und mineralisch. Neal Martin bescheinigt dem Süßwein zu Beginn eine gewisse Bitterkeit.Die Kritiker sind sich einig, dass es sich um einen Sauternes von hoher Qualität handelt, ob er allerdings allerhöchsten Ansprüchen genügt, darin besteht Uneinigkeit. René Gabriel (18 von 20) frohlockt: „Aufhellendes Gelb, einen grünlichen Schimmer zeigend. Dichtes, süsses Bouquet, Agrumenschimmer, Zitronenraspel, passende Mineralik und eine stützende Botrytis. Im Gaumen sehr fruchtig, traubiges Extrakt, klar ausgerichtet. Toll selektioniert!"

Content: 0.75 litre (€50.00* / 1 litre)

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Aaldering Sauvignon Blanc Stellenbosch
This Sauvignon Blanc from the Stellenbosch region has a wonderfully stimulating bouquet hinting of gooseberry, passion fruit and pineapple, along with nuances of kiwi and lime. It is full-bodied on the palate, with a crisp acidity, elegant mineral notes and an exceptional length. The Aaldering Sauvignon Blanc is another example of why the winery has become an icon of South African viticulture in such a short time.The meticulous work in the vineyard and in the winery, the particular attention paid to the interaction with nature and the high standards set for the wines by Marianne and Fons Aaldering have won the estate, which was established in 2004, numerous international prizes. You’ll enjoy discovering the Aaldering Sauvignon Blanc from the Stellenbosch region with oysters, sushi, sashimi, fish fried in olive oil, fresh garden salads or goat’s cheese.

Content: 0.75 litre (€29.20* / 1 litre)

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Cesari Amarone della Valpolicella Bosan Riserva DOC
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Content: 0.75 litre (€78.67* / 1 litre)

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Fl.
Chateau de Malle 2005
The quality of the sweet wines from the Sauternes region is legendary. In fact, the first sweet wines are said to have been produced in this region in the middle of the 17th century. Based on this unique wealth of experience, the Chateau de Malle estate offers sweet wines of distinctive quality. The 2005 vintage is a shining example in this respect.The Chateau de Malle 2005 is a brilliant yellow in the glass. Bordeaux expert René Gabriel judges: “The bouquet offers aromas of ripe yellow fruit, intense honey, enhancing botrytis and delicate, floral notes as well, complemented by subtle hints of fresh camomile. On the palate, this wine is sumptuous and creamy, showing an unprecedentedly fat, almost oily body. This Rubensian Sauternes is mouth-filling and – in a comparable sense – a lush Beerenauslese (late-harvest wine)!”The Chateau de Malle 2005 – an unparalleled sweet wine.

Content: 0.75 litre (€50.53* / 1 litre)

€37.90*
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