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Masca del Tacco Susumaniello Puglia Rosso IGP

The Masca del Tacco Susumaniello is an example of exceptional Apulian viticulture. Both the autochthonous Susumaniello grape variety and the particular soils consisting of red earths rich in organic substances contribute to this extraordinary taste experience. After meticulous harvesting by hand and gentle pressing, the grapes matured in steel tanks and wooden casks of different fills.

The Masca del Tacco Susumaniello is a dark ruby-red in the glass with violet glints. On the nose, it offers nuances of bilberries and other ripe red fruit, underpinned by light notes of wood and aromas of red blossoms. On the palate, the wine shows noticeable roast aromas and notes of aromatic herbs. It is powerful yet elegant, with ripe tannins. Its freshness and fruitiness make this wine a sustained taste experience. The versatile Masca del Tacco Susumaniello goes beautifully with starters with fish or mushrooms. It is also a good accompaniment to barbeque

98 Points Luca Maroni Award

Wine type:
Red wine
Taste:
semi dry
Vintage:
2023
Ageing Potential:
2028
Region:
Apulien
Country:
Italia
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Susumaniello
Alcohol content:
14,5  % by volume
Total acidity:
5,6 g/l
Residual sugar:
12,4 g/l
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Importeur/Abfüller:
Azienda agricola
Masca del Tacco
Via Tripoli 7
72020 Erchie (Br)
Italien
Masca del Tacco

Bereits 1949 gründeten Weinbauern die Genossenschaft Masca del Tacco in Erchie, einer Gemeinde im Norden der Halbinsel Salento in der Weinbauregion Apulien in Italien. Die Jahreszahl der Gründung findet man immer auch auf den Etiketten der Weine, es sei denn, die erfolgreiche einheimisch Rebe Primitivo soll aus Marketingzwecken „Zinfandel“ heißen.

Initiiert wurde die Genossenschaft seinerzeit von Don Giuseppe Laviano, dem Baron von Erchie und Erbauer des berühmten Palazzo Ducale von Erchie. Dokumente belegen, dass in dem Palazzo die Weinherstellung bereits seit 1736 erfolgte.

Angebaut werden heute vorwiegend die Rebsorten Negroamaro, Primitivo sowie Fiano, eine alten Rebsorte aus der Region Kampanien bei Neapel, die starke weiße Weine hervorbringt.

Die Masca del Tacco in der heutigen Form gehört zum Unternehmen Poggio Le Volpi und wurde im Jahr 2010 von Armando und Felice Mergè gegründet.

Apulien ist eine der bekanntesten Weinanbauregionen von Italien und profitiert von den klimatischen und geographischen Bedingungen. Das mediterrane Klima, die Nähe zum adriatischen Meer auf der einen Seite und zum Ionischen Meer auf der anderen sowie die kalkhaltigen Unterböden schaffen perfekte Voraussetzungen für den Weinbau. Die heißen Sommer begünstigen die Reifung der Trauben, die bei Masca del Tacco meist tief dunkle, erdige und kräftige Weine hervorbringt.

Product recommendation

Cantine Menhir Pietra Primitivo Susumaniello Salento IGP
Notes of blueberries and fine spicy aromas offers this blend of Primitivo and Susumaniello, a typical Apulian grape-variety. The Primitivo grapes of the southern Italian red wine Cantine Menhir Pietra Salento IGP matured 12 months in oak barrels, the Susumaniello-grapes in stainless steel tanks. On the palate the wine is round, fine, full-bodied and with noticeable but nicely integrated tannins.Enjoy this wine from Puglia, the "heel of the boot Italy" to fresh pasta with meat or mature cheeses. A wonderful wine of Cantine Menhir from the Salento peninsula.

Content: 0.75 litre (€15.87* / 1 litre)

From €11.90*
Masca del Tacco Lu’Li Appassite
This deep ruby-red wine from Apulia is redolent of wild berries, red blossoms, Mediterranean herbs, humus and eucalyptus. Its exceptional bouquet is also the result of the traditional Appassimento method, a special drying process of the grapes. The freshly harvested, overripe grapes are partially dried so that some of the water evaporates, leading to a higher sugar concentration. The Lu Li Appassimento from the Masca del Tacco estate is wonderfully fruity, well-balanced and full-bodied on the palate, with a long finish.You’ll want to discover this blend consisting of Primitivo and Negroamaro with grilled meat, polenta, savoury first courses and medium-aged cheese as well. This is a wonderful wine based on the traditional art of Apulian viticulture and its particular conditions.

Content: 0.75 litre (€12.67* / 1 litre)

From €9.50*
Masca del Tacco Luetta Fiano
The southern Italian autochthonous Fiano grape variety is famous for wonderfully aromatic white wines and embodies an authentic part of southern Italian viticulture. The Masca del Tacco Fiano IGP Puglia L‘Uetta offers a fine bouquet hinting of exotic fruit, floral notes and a little nutmeg. It is initially sweet on the palate, with lovely, intense fruit, crisp acidity, great freshness and a long finish. This white wine from Apulia is a shimmering light yellow in the glass and was aged in stainless steel tanks. The pure varietal Fiano is a fine aperitif and an ideal accompaniment to fish dishes and mild cheese.

Content: 0.75 litre (€14.53* / 1 litre)

From €10.90*
3er Probierpaket Premium Weine aus Apulien
Probieren Sie diese drei Premium-Rotweine aus Apulien und sparen Sie gegenüber dem Einzelkauf.Varvaglione Collezione Privata Cosimo Primitivo di Manduria, halbtrocken (0,75 l, 15,0% vol.), Art-Nr. 1501793, Varvaglione, ItalienDer samtweiche Gaumenschmeichler hat eine dezente Süße und einen einladenden Nachhall.San Marzano Sessantanni Primitivo di Manduria, halbtrocken (0,75 l, 14,5% vol.), Art-Nr. 1505409, San Marzano, ItalienDas Bouquet betört mit Aromen von Heidelbeeren, Kirschen, Brombeeren und Pflaumen sowie Noten von Zedernholz, Mocca, Nougat, Tabak und einem Hauch Anis.Paradiso 1954 Primitivo IGP Puglia, trocken (0,75 l, 15,0% vol.), Art-Nr. 1541177 Cantine Paradiso, ItalienAm Gaumen umschmeichelt der Rotwein die Sinne mit Eleganz und Kraft. Eine unglaubliche Saftigkeit und Frische gipfeln in sanften Tanninen.Delivery of one package per order.Importeur/Abfüller:VARVAGLIONE VIGNE & VINI SRL, Contrada Santa Lucia s.n.c., 74020 LEPORANO (Taranto), ItalienCantine San Marzano, Via Regina Margherita 149, 74020 San Marzano di San Giuseppe (TA), ItalienCantine Paradiso, Via Manfredonia 39, 71042 Cerignola (FG), Italien

Content: 2.25 litre (€22.18* / 1 litre)

€49.90*
package
(S) 3er Probierpaket Matsu Rotweine
Eine Familie zum Genießen! Diese Rotweine beschreiten neue Wege und spiegeln die Philosophie des Weingutes, dass jeder Wein seine eigene Zeit zum Wachen und Reifen hat, wider. Matsu bedeutet auf Japanisch „Warten“. Wir warten nicht länger! Probieren Sie alle drei Matsu-Weine aus Spanien jetzt im Probierpaket und sparen Sie gegenüber dem Einzelpreis.Matsu El Picaro (0,75 l, 14,5%ABv), Art-Nr. 1806457, trockenDer jüngste im Bunde ist El Picaro und bedeutet übersetzt „der Schurke“. Der 100%ige, vegane Tempranillo, hier auch Tinto de Toro genannt, wird biodynamisch angebaut. Im Glas strahlt der Matsu El Picaro mit einer intensiven, violetten Farbe. Das Bouquet besteht aus durchdringenden Aromen von schwarzen Früchten, wie Brombeere und Blaubeere. Mineralische Noten werden hier wunderbar von einer leichten Süße umgeben. Am Gaumen dominieren reife Trauben, die diesen spanischen Rotwein vollmundig und kräftig machen.Genießen Sie diesen Matsu-Wein solo oder in Kombination mit mittelschweren Gerichten.Matsu El Recio (0,75 l. 14,5%ABv), Art-Nr. 1806458, trockenDer zweite der Familie ist El Recio und bedeutet „der Starke“. Der intensiv nach Schokolade, Vanille und dunklen Früchten duftende, vegane Wein stammt aus 90 bis 100 Jahre alten Rebstöcken. Er besitzt eine besondere Cremigkeit, welche durch mineralische und fruchtige Aromen geprägt wird. Die charakteristische Kraft der Toro-Rotweine ist mit einer hervorragenden Weichheit am Gaumen kombiniert.Genießen Sie den veganen Matsu El Recio zu Grillgerichten oder kräftigen Eintöpfen.Matsu El Viejo (0,75 l, 15,0%ABv), Art-Nr. 1806459, trockenZum Trio wird die Weinfamilie von El Viejo und bedeutet übersetzt „der Alte“. Der Wein besitzt eine kirschrote Farbe mit violetten Reflexen an den Rändern. Das Bouquet besteht aus schwarzen Früchten, Rauch- und Gewürznoten, sowie Röstaromen, die aus der Fassreifung resultieren. Am Gaumen zeigt sich der Rotwein fleischig reif und rund. Tannine sind deutlich wahrnehmbar, aber feingeschliffen und geben dadurch den spanischen Rotwein eine leichte Süße. Der Abgang unterstreicht nochmals die Harmonie zwischen Frucht und den Holzaromen. Dieser spanische Wein aus der Region Toro ist vegan.Der Matsu El Viejo ist ein hervorragender Begleiter zu kräftigen Soßen oder gereiften und intensiven Käsesorten.Abgabe von einem Wein-Probierpaket pro Bestellung.

Content: 2.25 litre (€24.44* / 1 litre)

€55.00*
piece
Cantine Menhir Pietra Susumaniello
This pure varietal Susumaniello, a grape variety so typical of Apulia, unites notes of red fruit and black currants in its bouquet, complemented by subtle hints of black pepper and coriander. Initially, this red wine from Italy is slightly astringent. Later, it is wonderfully soft and remarkably fruity. This ruby-red wine is an ideal accompaniment to barbecue or second courses with red meat.

Content: 0.75 litre (€17.20* / 1 litre)

From €12.90*
Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria
The Primitivo di Manduria is a shimmering ruby-red in the glass. This pure varietal Primitivo offers strong fruit and pampers your senses primarily with fragrances of red ripe berries. In addition, aromas of jam characterize its bouquet, wonderfully complemented by nuances of cinnamon. On the palate, the Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria is multi-faceted, with an elegant structure and a prolonged finish. This red wine from Apulia matured for 10 to 15 months in oak casks. It is an ideal accompaniment to dark and white meat prepared on the grill or in the oven. It can also be enjoyed with pasta with spicy sauces and tangy cheeses.

Content: 0.75 litre (€14.00* / 1 litre)

From €10.50*
Masca del Tacco Li Filitti Primitivo di Manduria Riserva
This Primitivo di Manduria was aged for one year in barriques. Its exceptionally multi-faceted bouquet offers typical barrique roast aromas, complemented by notes of plums, blackcurrants, blueberries, coffee, chocolate and cocoa. On the palate, the wine is full-bodied and remarkably multi-faceted, with silky, beautifully integrated tannins and an elegant, soft and clear structure.The Masca del Tacco Primitivo die Manduria DOP Riserva Li Filitti is a lovely accompaniment to meat dishes, pasta varieties or tangy cheeses.

Content: 0.75 litre (€21.27* / 1 litre)

From €15.95*
Nude Stem Zero Elegant Rotweinglas Medium 2er Set
Die widerstandsfähigen Nude Stem Zero Elegant Rotweingläser Medium sind auch im 2er Set erhältich. Ein Medium Glas fasst 650 ml. Der Kelch ist bauchig und und nicht allzu hoch. Hierdurch werden die feinen Fruchtnoten leichter Rotweine konzentriert und der Wein besser zur Geltung gebracht.Das hauchdünne Material und die Form fördern die Entfaltung der Aromen und vermitteln Ihnen ein außergewöhnliches Trinkerlebnis. Nude Stem Zero Gläser sind handgefertigt und durch die Anwendung der Ion Shield Härtungsmethode 35% bruchsicherer als herkömmliche Gläser. Die Ion Shield Härtungsmethode ist eine Technologie zur Oberflächenmodifikation und basiert auf einem Ionenaustauschverfahren. Das Ergebnis sind weltweit härteste, feinste, bleifreie Kristallgläser. Das Design der Nude Gläser ist schlicht und trotzdem elegant. Der extrem dünne Stil und das leichte Kristallglas vermitteln das Gefühl der Schwerelosigkeit. Ihre ganze Aufmerksamkeit wird auf den Wein im Kelch gelenkt.Fassungsvermögen: 650 mlHöhe: 225 mm

€89.00*
Stück

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Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria
The Primitivo di Manduria is a shimmering ruby-red in the glass. This pure varietal Primitivo offers strong fruit and pampers your senses primarily with fragrances of red ripe berries. In addition, aromas of jam characterize its bouquet, wonderfully complemented by nuances of cinnamon. On the palate, the Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria is multi-faceted, with an elegant structure and a prolonged finish. This red wine from Apulia matured for 10 to 15 months in oak casks. It is an ideal accompaniment to dark and white meat prepared on the grill or in the oven. It can also be enjoyed with pasta with spicy sauces and tangy cheeses.

Content: 0.75 litre (€14.00* / 1 litre)

From €10.50*
Epicuro Susumaniello Puglia IGP
The autochthonous Susumaniello grape variety from South Italy is hard to find in international viticulture. It is a guarantor of outstanding wines and the Epicuro Susumaniello Puglia impressively shows that these wines are wonderful taste experiences.Its multi-faceted bouquet unites intense notes of dark berries (bilberries, plums, cherries), floral aromas of violets and nuances of tobacco and spices (pepper, thyme, oregano). The dry Epicuro Susumaniello Puglia is fresh and juicy on the palate, showing dense fruit, an elegant acidity, a supple elegance and a long finish.This outstanding red wine from Italy offers good value for money and goes beautifully with game dishes, mushrooms, barbecue and slightly ripened cheeses.

Content: 0.75 litre (€19.40* / 1 litre)

From €14.55*
Zolla Primitivo di Manduria DOP Vigneti del Salento
This Primitivo di Manduria has a ruby red color with shades of violet. In the nose intense, complex, fruity aromas come forward with hints of small red fruits such as cherries and blackberries.This wine has a velvet texture and is soft and warm and rich in tannins, and has a long finish.

Content: 0.75 litre (€12.87* / 1 litre)

From €9.65*
Masca del Tacco Lu’Li Appassite
This deep ruby-red wine from Apulia is redolent of wild berries, red blossoms, Mediterranean herbs, humus and eucalyptus. Its exceptional bouquet is also the result of the traditional Appassimento method, a special drying process of the grapes. The freshly harvested, overripe grapes are partially dried so that some of the water evaporates, leading to a higher sugar concentration. The Lu Li Appassimento from the Masca del Tacco estate is wonderfully fruity, well-balanced and full-bodied on the palate, with a long finish.You’ll want to discover this blend consisting of Primitivo and Negroamaro with grilled meat, polenta, savoury first courses and medium-aged cheese as well. This is a wonderful wine based on the traditional art of Apulian viticulture and its particular conditions.

Content: 0.75 litre (€12.67* / 1 litre)

From €9.50*
Masseria La Volpe Uno Primitivo di Manduria DOC
This Primitivo di Manduria deserves its ‘excellent’ rating! This Italian wine is an intense ruby red in the glass, offering strong aromas of plums, cherries and elderberry on the nose. On the palate, the Uno Primitivo di Manduria is very juicy and full-bodied. Velvety tannins and a well-integrated acidity make this red wine from Apulia supple and round. The finish is characterised by lovely notes of spices.The Uno Primitivo di Manduria is wonderfully pleasing and goes beautifully with rich meat dishes, hearty stews or tangy cheeses.

Content: 0.75 litre (€18.00* / 1 litre)

€13.50*
bottle