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The Loam Cabernet Merlot Riserva consists of 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot and 25% Cabernet Franc. This is a cuvée that could have been produced in the Bordeaux region. The method of ageing is also similar to that used in Bordeaux. After a meticulous harvest by hand, the grapes are fermented in large wooden casks at a temperature of 82.4 °F, leading to an intense aroma and colour, amongst other things. The ageing was carried out in small barriques for a period of 12 months. Subsequently, the wine matured for six months in large wooden casks. It was put on the market only after ageing another six months in the bottle. The special quality of the grapes, the interaction of the different grape varieties and the careful production guarantee the longevity of the Loam. This wine will be extraordinary even in ten years. The Cantina Tramin Loam Cabernet-Merlot Riserva is fruity and well-balanced. The intense but fine tannins are wonderfully integrated, giving the wine power, balance and an enormous depth.
The Loam is a ruby red in colour. On the nose, it offers fruity, slightly astringent aromas of wild cherries, chocolate and various berries, complemented by notes of wild herbs. Each sip caresses the palate with aromas of red berries, dried fruit and subtle hints of cedar. The tannins underpin the finish with a blend of mineral and salty nuances.
Enjoy the Cantina Tramin Loam with roasts with dark sauces, game or hearty grilled meat. It also goes beautifully with various blue cheeses.
35% Merlot
25% Cabernet Franc
Weinstraße 144
39040 Termeno (BZ)
Italien
Die Kellerei Cantina Tramin ist eine der traditionsreichsten Kellereigenossenschaften Südtirols und hat ihren Sitz in Tramin an der Weinstraße. Eigentümer der Kellerei sind 300 Weinbauern, die im Kleinraum Tramin, Auer, Neumarkt und Montan auf einer Gesamtfläche von etwa 250 Hektar ihre Reben anbauen. Die Gegend ist die Wiege der bekanntesten Rebe des Gebiets: des Gewürztraminers. Die Kellerei, die 1898 von Pfarrer Christian Schrott gegründet wurde, ist seit jeher bekannt für einen hohen Qualitätsstandard. Beispielsweise wurde Willi Stürz 2004 zum Kellermeister des Jahres in Südtirol ernannt.
Das Anbaugebiet der Weinberge erstreckt sich über eine Vielzahl unterschiedlicher Bedingungen auf einer Meereshöhe zwischen 250 und 850 m. Bei Tag werden die Trauben von der Sonne verwöhnt und von den wohltuenden Einflüssen des vom Gardasee herauf wehenden Ora-Windes gut durchlüftet. Dies bedingt einen gesunden Reifeprozess der Trauben und die besonders ausgeprägte Aromatik der eleganten, frischen und fruchtigen Weine. Der Boden ist eine gelungene Kombination aus Lehm, Kies, Kalk und Porphyr. Das alles sind ausgezeichnete Bedingungen, die den Trauben bei Cantina Tramin eine besondere Komplexität verleihen.
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