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The Terlaner is a blend of Pinot Blanc, Chardonnay and Sauvignon Blanc. It is the historical Cuvée produced since the founding of the winery (1893!). The wine sparkles straw yellow with green hues. On the nose it offers notes of green apple and white peach. They are typical of the classic Terlan. Add to that, even subtle nuances of lemon and mint.
On the palate, the white wine is invogorating but very soft. He also impresses with its freshness, minerality and great length.
The grapes for the wine were picked and selected by hand. Stations of the winemaking-process: slow fermentation at controlled temperature in stainless steel; storage and ripening for 5-7 months on the lees in stainless steel tanks; finally, the assemblage a month before bottling.
At about halfway between the cities of Merano and Bolzano is the wine-village of Terlan. The history of the South Tyrolean Cantina Terlano dates back to 1893. Over this long period Cantina Terlan has built an excellent reputation. The Wine Advocate stated in October 2014: "Cantina Terlano is one of the most prolific wineries in Italy and among the oldest in the region. It offers an outstanding line of wines that embrace multiple styles and philosophies. That inherent flexibility makes this co-operative winery one of the most exciting and innovative models in Italian wine today."
Enjoy the Terlaner with salad of raw white asparagus, typical Italian dishes such as pizza and pasta with tomato sauce and focaccia with rosemary or Arrabbiata sauce. Also to Parmesan and Pecorino, fresh and classic South Tyrolean home cooking like bacon dumplings or turkey breast with root vegetables.
30% Chardonnay
10% Sauvignon Blanc
Silberleitenweg 7
39018 Terlan (BZ)
Italien
Mitten im Weinbaugebiet Terlan wurde im Jahr 1893 eine der ersten Genossenschaften Südtirols gegründet. Damals setzten sich 24 Weinbauern das Ziel der gemeinsamen Produktion und Absatzförderung. Heute gehört die Kellerei Terlan mit ca. 100 Mitgliedern, einer Anbaufläche von 150 ha und einer Gesamtproduktion von 1,2 Mio. Flaschen zu den kleineren Betrieben des Landes. Die überschaubare Größe trägt wesentlich zur Qualitätssicherung bei. Unter der sachkundigen Kontrolle des Önologen Rudi Kofler reifen im modernen Kellereitbetrieb 70% Weiß- und 30% Rotweine, die allesamt die DOC Klassifizierung haben.
Terlaner Weine haben die Besonderheiten von Klima und Boden in sich gespeichert. Bei ihrem sorgsamen Ausbau wird größter Wert auf die Erhaltung und Betonung des Gebietstyps gelegt. Das Ergebnis sind unverwechselbare, sehr eigenwillige Weine, die sich durch Frucht und Rasse, aber auch durch bestechende Dichte und Langlebigkeit auszeichnen.
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