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Lenotti Le Olle Bardolino Superiore Classico DOCG

Der italienische Rotwein duftet einnehmend nach dunklen, reifen Früchten wie Kirschen, Himbeeren und Pflaumen. Auch unterschwellige Noten von Backpflaumen prägen das Bouquet. Der Duftstrauß wird von einer schönen Würze abgerundet (Vanille, schwarzer Pfeffer).

Am Gaumen ist der dunkel rubinrote Wein trocken, saftig und wunderbar weich, mit einer seidigen Textur. Auch hier eine herrliche Vielfalt an Aromen, unter anderem rote Johannisbeeren, Kirschen und schwarzer Tee. Mit feinen Holztönen und kraftvollen, gekonnt eingebundenen Tanninen. Der Lenotti Le Olle Bardolino Superiore Classico hat eine eindrucksvolle Länge.

Schon die Machart des italienischen Rotweins garantiert ein besonderes Geschmackserlebnis. Die Trauben werden akribisch gelesen. Im Anschluss wird ein Teil der Lese umgehend vinifiziert, während die übrigen Trauben etwa 40 Tage lang trocknen, ehe sie schonend vergoren werden. Die Konzentration der Aromen wird so gefördert. Die Moste werden dann vereint, und ein Teil des Rotweins von Lenotti im Eichenholz ausgebaut, der andere im Edelstahl.

Am Ende dieses Prozesses steht ein vollmundiger Rotwein aus den Rebsorten Corvina, Rondinella und Cabernet Sauvignon. Genießen Sie den Lenotti Le Olle Bardolino Superiore Classico bei einer Trinktemperatur von 18 Grad. Der Rotwein vom Gardasee passt sehr gut zu kräftigen Pastagerichten (Rinderragout mit Pappardelle), Sonntagsbraten, gegrilltem, rotem Fleisch oder auch zu länger gereiftem Käse.

Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2022
Ageing Potential:
2028
Region:
Venetien
Country:
Italia
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Alcohol content:
14,0  % by volume
Total acidity:
5,10 g/l
Residual sugar:
9,0 g/l
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Bottler:
Cantine Lenotti
Via S.Cristina 1
37011 Bardolino - VR
Italien
Cantine Lenotti

Bereits 1906 verkaufte das Unternehmen Lenotti offene Weine in Fässern und Korbflaschen. Bis 1968 gelang es, den Betrieb beständig zu erweitern und sich auf die Erzeugung von Qualitätsweinen zu spezialisieren. Lenotti begann in dieser Zeit auch mit der Abfüllung und dem Direktvertrieb seiner Weine. Seit nunmehr 40 Jahren wird die Gesamtproduktion ausschließlich in Flaschen verkauft. Der Betrieb wird auch heute von der Familie Lenotti geführt. Giancarlo, Önologe und verantwortlich für die Produktion, seine Frau Marina, die sich um den Verkauf in Italien kümmert, sowie der Sohn Claudio, zuständig für das internationale Geschäft, führen das erfolgreiche Unternehmen. Über 90% der produzierten Weine werden ins Ausland geliefert. Die wichtigsten Märkte sind Deutschland, Dänemark, Belgien, Holland, die Schweiz und England. Aber auch auf anderen Kontinenten verkauft das Weingut seine Produkte.

In den Hügeln der Gemeinden von Negrar, Valgatara di Marano di Valpolicella und Fumane im Valpolicella-Gebiet reifen die Trauben für die bekannten tief dunkelroten Weine von Lenotti heran, die sich meist aus Corvina, Rondinella und Molinara zusammensetzen. Hervorragende Weißweine erzeugt das Weingut aus Pinot Grigio und Garganega-Reben, aber auch Trebbiano Toscano.

Product recommendation

Lenotti Amarone della Valpolicella Classico DOCG
In its bouquet, this Amarone from the Lenotti estate offers intense notes of the high-quality woods, in which the wine from the classic Valpolicella region matured for a long time. This wine is produced only in particularly good years. It is a blend consisting of the best red Valpolicella grapes: Corvina, Rondinella and Oseleta, dried in wooden crates until late in the winter. The wine matured in oak casks for several years.On the palate, the Lenotti Amarone della Valpolicella Classico is simultaneously lovely and bitter, intense and velvety. Enjoy this special wine from the Lenotti winery with roasted meat, game or aged cheese. To enjoy its full quality, savour this Amarone at a leisurely pace. It is an excellent product from the Lenotti estate. The winery is located in Bardolino (Veneto) on the east shore of Lake Garda, about 25 kilometres from Verona.

Content: 0.75 litre (€39.33* / 1 litre)

€29.50*
bottle
Lenotti Bardolino Classico DOC
This red wine from the wine-growing region of Bardolino, the beautiful hilly area surrounding the eastern part of Lake Garda, unites notes of raspberries and cherries in its bouquet. The Lenotti Bardolino Classico DOC consists of the Corvina, Rondinella and Molinara grape varieties, producing a wine which is fresh, dry and well-balanced on the palate. This bright, ruby-red wine from the Lenotti winery should be consumed young.Enjoy the Lenotti Bardolino Classico with all courses of a set meal. It is an ideal accompaniment to various meat dishes and cheeses.

Content: 0.75 litre (€7.93* / 1 litre)

From €5.95*
Lenotti Capomastro Veneto Rosso IGT
The Lenotti Capomastro has a lovely, intense bouquet hinting of red berries. This particularly fruity and refreshing red wine is full-bodied, well structured, dry and very harmonious on the palate. The silky tannins are nicely integrated. This red wine from vineyards located on the southern shore of Lake Garda is a blend consisting of Corvina and Rebo grapes. The Rebo grapes are a hybrid of Merlot and Teroldego grape varieties. The Corvina and Rebo grapes are picked about two weeks after the “regular” harvest. Enjoy the Lenotti Capomastro with its intense red colour with spicy pasta, meat dishes and various cheeses.

Content: 0.75 litre (€9.27* / 1 litre)

From €6.95*
Lenotti Le Crosare Ripasso Valpolicella Classico DOC
Intense notes of ripe, black berries, coffee and sweet leaf tobacco as well as roast aromas characterize the multi-faceted bouquet of this Ripasso. The grapes for this deep dark red wine, consisting of the Corvina, Rondinella and Molinara grape varieties, ripen in the hills of the municipalities of Negrar, Valgatara di Marano di Valpolicella and Fumane in the Valpolicella region.This wine is full-bodied and velvety on the palate, with a long finish. Enjoy this special wine with hearty, well-seasoned meals, game, grilled dishes, pasta and aged cheese.

Content: 0.75 litre (€15.87* / 1 litre)

From €11.90*
Lenotti Rosso Passo Collezione in Botte Veneto IGT
Das Familienweingut Lenotti, gelegen am Ostufer des Gardasees, bietet eine eindrucksvolle Auswahl an Weißweinen und Rotweinen, an denen Genießerinnen und Genießer seit vielen Jahren auch angesichts vom Preis-Leistungs-Verhältnis große Freude haben: Der Lenotti Rosso Passo Collezione in Botte ist ein wunderbares Beispiel dafür.Der Rotwein aus Venetien ist eine Kreation aus den Rebsorten Merlot und Sangiovese. Das Bouquet des Lenotti Rosso Passo Collezione in Botte vereint intensive, fruchtbetonte Noten von Waldbeeren mit angenehm würzigen Noten. Am Gaumen ist der Merlot-Sangiovese-Blend trocken und ausgewogen. Die Lenotti-Kreation ist vollmundig, mit viel Körper und zugleich einer samtigen Tanninstruktur. Aromen von Waldbeeren auch am Gaumen, dazu feine, sehr unterschwellige Röstaromen.Der italienische Rotwein wurde schonend im Edelstahltank ausgebaut, im Anschluss für eine kurze Zeit im Eichenholz. Genießen Sie den kräftig rubinroten Wein bei einer Trinktemperatur von 18 Grad. Der Lenotti Rosso Passo Collezione in Botte ist ein feiner Begleiter von würzigen Speisen wie einem Braten oder auch reifen Käsesorten. Auch zu gegrilltem oder geschmortem Fleisch ist dieser Rotwein aus dem Norden Italiens sehr zu empfehlen. Der Lenotti-Wein hat das Potenzial, 4-5 Jahre gelagert zu werden.

Content: 0.75 litre (€11.60* / 1 litre)

From €8.70*
Mabis Neropasso Rosso IGT Veneto
The Neropasso Rosso IGT Veneto has a wonderfully intense, fruity and spicy bouquet. Notes of black cherry and plum compote characterize this red wine which is a blend of Corvinone, Corvina and Cabernet Sauvignon. Corvinone and Corvina are typical grape varieties of the Veneto region. The winery Mabis is known for its ability to transport the full potential of these varieties in its red wines.On the palate the Neropasso Rosso is elegant, harmonious, full and silky, with sweet tannins in the finale. Part of the grapes for this wine was dried before being pressed. This particular Appassimento method is characteristic of the Veneto region. The winery Mabis masters this process thanks to long experience.Try the Neropasso Rosso IGT Veneto to pasta, white and red meat, cream cheese and aged cheeses.

Content: 0.75 litre (€12.67* / 1 litre)

From €9.50*
Tenuta Sant Antonio Scaia Paradiso
The Tenuta Sant Antonio winery is located northeast of Verona and surrounded by its own vineyards. With the wines of the Scaia line, the Castagnedi brothers fulfilled their dream of creating wines that better meet the requirements of young winemakers.The Tenuta Sant Antonio Scaia Paradiso is a cuvée consisting of the Corvina, Corvinone, Rondinella and Cabernet Sauvignon grape varieties. The Cabernet Sauvignon grapes are dried for 20 days before they are pressed. After the gentle pressing of all the grapes, the wine is aged for 20 days with selected biological yeasts in temperature-controlled, stainless-steel tanks. Afterwards, the wine matures for one year in 500-litre French oak casks.The bouquet of this ruby-red wine recalls Maraska cherries, wild berries and candied fruit. The bouquet is complemented by spicy notes of black pepper, liquorice, cocoa and tobacco. On the palate, the Scaia Paradiso is a genuine charmer - soft, warm, velvety.The fruity, spicy red wine is a perfect accompaniment to pasta dishes with truffles, meat ragout, grilled red meat and ripe cheeses.

Content: 0.75 litre (€15.67* / 1 litre)

From €11.75*