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The winery founded in 1820 by William and John Graham has an exceptional reputation among producers of Port wines in the Douro Valley and is one of the most renowned wine-makers there. The name ‘Six Grapes’ is due to the fact that the estate internally awards its wines scores ranging from 1-6 grapes to assess the quality of the respective parcels of land with regard to the use of the relevant grapes in the production of the best Ports.
This Port was thus awarded 100 out of 100 possible points, so to speak, raising expectations that are not disappointed. The grapes for this wine came from the five best vineyards - Quinta dos Malvedos, Quinta do Tua, Quinta das Lages, Quinta da Vila Velha ad Quinta do Vale de Malhadas - all of them iconic vineyards for the Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz and Tinta Barroca grape varieties. Further varieties were added to round off this blend. At the Quintas, the grapes are harvested separately according to their level of ripeness. The processing of the grapes in the cellar is carried out separately as well to achieve optimal results.
The wine matured in barrels for only a brief period - about one to two years - to ensure that the youthful freshness and fruit were retained in the wine.
The Graham’s Six Grapes has a deep red colour. Its wonderful bouquet is redolent of ripe plums and cherries. On the palate, the wine offers lovely fruity notes, nuances of currants, cassis, blackberries and liquorice that lead to an extremely long finish.
The Six Grapes goes beautifully with dark chocolate, blue cheeses or nut and chocolate desserts. It is also lovely on its own to finish off an excellent meal or to enjoy as an everyday wine after work. In view of its high quality, this wine offers extremely good value for money!
We recommend enjoying the Graham’s Six Grapes slightly chilled at a temperature of about 53.6-60.8 °F.
Touriga Nacional
Tinta Roriz
Tinta Barroca
Tinta Amarela
Tinto Cão
Rua do Agro 141
4400-281 Vila Nova de Gaia
Portugal
Graham’s ist die Geschichte der Familien Graham und Symington, in deren Besitz das Unternehmen seit nunmehr zusammengerechnet drei Jahrhunderten ist. Graham’s steht für Tradition und Innovation im Douro-Tal und produziert seit je her feinsten Port, sowohl im Einstiegsbereich bis hin zu Vintage-Ports oder Portweinen aus besonderen Lagen.
Es begann damit, dass die schottischen Brüder William und John Graham, die ihr Geld als erfolgreiche Unternehmer im Handel mit Indien verdienten, im Jahre 1820 im Austausch für die Lieferung von Waren 27 Fässer Port akzeptierten. Ganz offenbar gefiel den Herren Graham der Port so gut, dass sie kurz darauf beschlossen, selbst mit Port zu handeln.
1890 wurde der nächste Schritt getan und man erwarb das Weingut Quinta dos Malvedos im Douro-Tal. Die Qualität der Weine dieses Gutes, welches über beste Lagen, Boden und Klima verfügt, war und ist herausragend, sodass sich der Name Graham’s als Garant für Premium Ports etablierte. In der Folge wurde weitere Weingüter akquiriert, die alle im Privatbesitz der Mitglieder der Familie Symington stehen.
Diese übernahm 1970 das Unternehmen, wobei die Symingtons bereits seit 4 Generationen in der Portweinherstellung tätig sind. Gegenwärtig ist Charles Symington der Master Blender; einer seiner Vorfahren AJ Symington, war bereits vor einhundert Jahren bei den Graham's tätig, so dass sich hier der Kreis schließt.
Graham's ist angesiedelt in Vila Nova de Gaia, wo sich auch Graham's 1890 Lodge befindet, in wunderschöner Lage am Ufer des Río Douro gelegen. Dort angeschlossen ist auch das Restaurant, mit Blick von der Terrasse auf die pittoreske Altstadt von Porto.