Skip to main content

Diemersfontein Cabernet Sauvignon

This South African Cabernet Sauvignon is a wonderful entry to the world of wines from Diemersfontein. The Sonnenberg family winery is known primarily for its Pinotage creations, but also showcases its remarkable expertise in winemaking with this Cabernet Sauvignon.

This red wine from the Wellington region offers aromas of black currants, sweet plums and cloves, complemented by wonderfully harmonious notes of dried herbs and vanillas as well as nuances of nuts and tar. On the palate, this South African red is elegant and magnificently aromatic, with fragrances of cherries and blueberries predominating. The Diemersfontein Cabernet Sauvignon has an excellent structure with noticeable tannins.

It was aged for twelve months in second-fill oak barrels. The Cabernet from Diemersfontein is ready to drink now, but will continue its development in the coming years. With its aromas of ripe fruit, the presence of the structured tannins and lovely herbal notes, this South African red wine is an ideal accompaniment to hearty dishes. Try the Diemersfontein Cabernet Sauvignon with herb-crusted lamb, grilled steak or traditional meatballs, for example.


Wine type:
Red wine
Taste:
dry
Vintage:
2019
Ageing Potential:
2027
Region:
Western Cape
Country:
South Africa
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Cabernet Sauvignon
Alcohol content:
14,0  % by volume
Total acidity:
5,8 g/l
Residual sugar:
2,2 g/l
pH:
3,67
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Importeur/Abfüller:
Vineshop24 GmbH & Co. KG
Dieselstraße 4
26899 Rhede
Deutschland
Diemersfontein Wine

Nur 45 Autominuten von Kapstadt entfernt liegt Diemersfontein in unmittelbarer Nähe der berühmten Weinstraße am Kap. Bekannt ist Diemersfontein vor allem für seinen herausragenden Pinotage.

Seit den frühen 1940er Jahren ist Diemersfontein im Besitz der Familie Sonnenberg. Max Sonnenberg kaufte die 183 Hektar große Farm, die im Schatten der majestätischen Hawekwa Mountains liegt und mit einem Panoramablick auf die beiden Berge Du Toit Kloof und Bains Kloof ihre Besucher begeistert. Im Mittelpunkt des Weingutes liegen malerische Gärten, die von Cecilia Sonnenberg entworfen wurden. Unzählige Rosen und Azaleen bieten mit ihrer Blütenpracht den Rahmen für festliche Anlässe.

Die ersten Weinberge wurden in den 1970er-Jahren gepflanzt und im Jahr 2000 baute David Sonennberg seinen eigenen Keller und begann mit der Produktion preisgekrönter Gutsweine. Die Rebflächen sind mit Shiraz, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot ausgelegt, aber auch die „weniger bekannten“ Rebsorten Viognier, Barbera, Roobernet und Mouvedre werden hier erfolgreich angebaut. Bekannt wurde Diemersfontein vor allem für seinen herausragenden Pinotage.

Product recommendation

Anthonij Rupert Protea Cabernet Sauvignon
The Protea Cabernet Sauvignon from the Anthonij Rupert Wines estate is a shining example of the quality of South African viticulture and offers fair value for money. The grapes for this wine come from the Groenekloof region located in the wine-growing region of Darling, where the days are warm and the nights are cool, so that there is a significant temperature difference.This, in combination with the dark red soils consisting of decomposed granite, gives the wine its unique mix of dark and red fruit aromas. The wine is wonderfully concentrated and soft, with a juicy tannin structure. The Protea Cabernet Sauvignon is round, soft, light and well-balanced on the palate, offering clearly noticeable, fruity aromas of plums, dark berries and cherries, along with fine notes of spices. The fruit aromas wonderfully unite with the notes of oak, resulting in a long, harmonious finish.This wine can be enjoyed simply on its own to finish off the day. It also goes beautifully with all dishes that are not too hearty.

Content: 0.75 litre (€11.93* / 1 litre)

From €8.95*
Bergsig Cabernet Sauvignon
CELLAR TREATMENTGrapes were picked at 23 - 24 °B. Pumped over during fermentation to extract maximum colour and flavour. Malolactic fermentation was completed before oak maturation in small French and American barrels for up to 24 months.TASTING NOTESAn elegant wine with deep ruby colour, plums and red berry fruit, and smoothly integrated tannin. Accessible now, but well enough structured for 4+ years ageing potential. The ideal wine to serve with roasts, venison and mature cheeses.

Content: 0.75 litre (€14.00* / 1 litre)

From €10.50*
Delheim Cabernet Sauvignon
In der Nase zeigen sich schöne Aromen von Cassis, Pflaume, Zedernholz und Zigarrenschachtel. Im Unterton feine Kräuteraromen. Die Tannine sind schön integriert und haben eine zarte Struktur. Für eine 14-monatige Fasslagerung in zur Hälfte neuen französischen Eichenfässern ist der Delheim Cabernet Sauvignon am Gaumen ausgesprochen rund und mit großer Balance. Im Abgang schmeckt der Wein langanhaltend fruchtig nach Cassis.Servieren Sie den Delheim Cabernet Sauvignon zu gerösteten Gerichten, wie z.B. Ente, Lamm und Rind.

Content: 0.75 litre (€26.60* / 1 litre)

€19.95*
bottle
Kleine Zalze Cellar Selection Cabernet Sauvignon
The Kleine Zalze Cellar Cabernet Sauvignon matured for 13 months in barriques. Due to this longer ageing in wooden casks, the wine shows a wonderfully multi-layered bouquet offering notes of ripe dark fruit (black currants), liquorice, leather, graphite and fine roast aromas which unite in intense interaction. This pure varietal Cabernet Sauvignon from the Coastal region is full-bodied and concentrated on the palate, with a great balance, noticeable but very well-integrated tannins and a prolonged finish.Enjoy this powerful Cabernet Sauvignon from South Africa with grilled meat, salami or dishes with smoked ham.

Content: 0.75 litre (€13.27* / 1 litre)

From €9.95*
Morgenster Cabernet Sauvignon
Der Morgenster Cabernet Sauvignon wird in einem zugänglichen, fruchtbetonten Stil hergestellt. Die Philosophie des Weingutes ist einerseits die sortentypischen Merkmale zu zeigen, andererseits das besondere Morgenster Terroir zu verdeutlichen.Der südafrikanische Wein hat reichhaltige Aromen von schwarzer Johannisbeere, dunkler Kirsche und Pflaume. Am Gaumen sind die klassischen Cabernet Merkmale wie Cassis-Fruchtaromen, Paprika und Noten von Eukalyptus klar zu erkennen.Probieren Sie den Rotwein aus der Region Stellenbosch zu Schweinebraten, Hähnchen in Kräutersauce oder einem Gemüseauflauf.

Content: 0.75 litre (€16.67* / 1 litre)

From €12.50*

Cutsomers also bought

Diemersfontein The Original Pinotage
Ein Pinotage von Diemersfontein ist in der Weinwelt ein Synonym für höchste Qualität. Der Jahrgang besticht mit Aromen von Kaffee, intensiver dunkler Schokolade und Pflaume. Die reifen, feinen Tannine prägen einen Wein, der sehr jung getrunken werden sollte.Die Trauben für diesen besonderen Wein stammen von sechs Anbaugebieten, die allesamt geprägt sind von ganz eigenen Terroirs, die gemeinsam einen unverwechselbaren Wein ausmachen. Der trockene Rotwein wurde in französischer Eiche ausgebaut. Diemersfontein Pinotage ist ein perfekter Begleiter von Lachs, Wild und von Schokoladen-Mousse.Auch in der 1.5l-Magnumflasche erhältlich (Artikelnr.: 1955244)

Content: 0.75 litre (€18.00* / 1 litre)

From €13.50*
Diemersfontein Chocolate Shiraz
Intense notes of dark chocolate, sweet mulberries, cherries and hint of spice that delivers a smooth velvety finish on the palate.Ideal with lamb casserole, duck and smoked pork, and delicious dark chocolate.

Content: 0.75 litre (€13.27* / 1 litre)

From €9.95*
Aaldering Florence Barrel Selection
Der aus den Jahrgängen 2015 und 2016 hergestellte Rotwein zeigt Noten von Cassis, dunklen Pflaumen und verschiedenen Kräutern. Am Gaumen viel reife Frucht gepaart mit pfeffriger Schärfe und geschlichenen Tanninen. Es wurden ausschließlich französische Eichenfässer mittlerer Toastung für den Ausbau des Aaldering Florence Barrel Selection verwendet. Das gibt dem Wein seine Würze und eine wunderschöne Balance.Probieren Sie den Florence Barrel Selection zu gegrilltem Steak oder zu Lammkoteletts.

Content: 0.75 litre (€16.67* / 1 litre)

From €12.50*
Morgenster Cabernet Sauvignon
Der Morgenster Cabernet Sauvignon wird in einem zugänglichen, fruchtbetonten Stil hergestellt. Die Philosophie des Weingutes ist einerseits die sortentypischen Merkmale zu zeigen, andererseits das besondere Morgenster Terroir zu verdeutlichen.Der südafrikanische Wein hat reichhaltige Aromen von schwarzer Johannisbeere, dunkler Kirsche und Pflaume. Am Gaumen sind die klassischen Cabernet Merkmale wie Cassis-Fruchtaromen, Paprika und Noten von Eukalyptus klar zu erkennen.Probieren Sie den Rotwein aus der Region Stellenbosch zu Schweinebraten, Hähnchen in Kräutersauce oder einem Gemüseauflauf.

Content: 0.75 litre (€16.67* / 1 litre)

From €12.50*
%
Delheim Merlot
The grapes for the Delheim Merlot come from vines that are almost 20 years old, located in the Peperboom vineyard. The ‘Peperboom’ (‘pepper plant’ in English) was originally cultivated here. The harvest was carried out in a two-step selection in order to achieve the maximum concentration of tannins and colour. The wine was fermented with selected yeasts in stainless steel tanks at temperatures between 77° and 82.4° F. Subsequently, the wine remained in contact with the skins for another 18 days and then aged for 15 months in French oak casks, of which 20% were new barrels. Its bouquet offers noticeable aromas of tobacco, red fruit, cloves and cinnamon. On the palate, the Delheim Merlot is elegant, with a subtle structure and silky tannins. It is full-bodied, showing a remarkable freshness recalling aromas of bilberries and plums. Another three to four years of ageing in the bottle will further enhance the wine’s qualities and contribute to its optimal stage of maturity. The Delheim Merlot is definitely a genuine delight to enjoy with fried chicken or mushroom soup.

Content: 0.75 litre (€17.88* / 1 litre)

€13.41* €14.90* (10% saved)
bottle