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The wines that Agustin and Valeria Huneeus have been producing since 1989 at their Quintessa winery in Rutherford, in the heart of Napa Valley, could actually be merciless competitors to Opus One, Napa's flagship. But Quintessa is taking a less publicized, quieter approach, so Quintessa still flies "under the radar" in terms of name recognition. Wine connoisseurs benefit from this, as the quality of this grape juice is "outstanding", but the price, compared to Opus One, is not yet.
And the 2019 Quintessa has also once again become a wine trouvaille, which was remarkably rated 99/100 points by James Suckling and received the high score of 100/100 points from WineEnthusiast.
91% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 2% Merlot, 2% Carménère and 1% Petit Verdot make up the cuvée, which matured in 60% new French oak for 22 months.
The nose shows an incredibly vibrant picture of the elements of flowers, forest, fruit and earth. Spices, walnut, black fruit, sweet cherry, cassis and wood complement each other to form a complex, extremely sensual whole, with silky tannins, good fat, great structure and an eternally lingering echo.
This wine offers seemingly endless aromas to be discovered, but is not "cerebral" in the sense that it is incomprehensible. It is too seductive for that and it is all the more remarkable that it is already accessible and ready to drink now, but will probably remain so for another 30 years.
An ideal gift for wine connoisseurs and those who simply appreciate outstanding grape juice at its finest.
A mature achievement!
4% Cabernet Franc
2% Merlot
2% Carmenere
1% Petit Verdot
Les Grands Chais de France
1 Rue de la Division Leclerc
67290 Petersbach
Frankreich
Quintessa ist eine ausgesprochen exklusive Winery in Rutherford, im Napa Valley, direkt gelegen am legendären Silverado Trail.
Die Eheleute Agustin und Valeria Huneeus kauften das Land im Jahre 1990, nachdem Agustin Huneeus vorher u. a. in seinem Heimatland Chile in leitender Funktion bis 1971 Concha y Toro zum größtem Weinproduzenten Chiles ausgebaut hatte.
26 verschiedene Parzellen bepflanzt mit Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot und Carménère machen den Wein aus; geerntet wird frühmorgens, die Gärung findet in Stahltanks und Beton statt. Die Weine der einzelnen Lagen reifen dann für etwa 24 Monate in französischer Eiche. Erst danach erfolgt das finale Blending, also die Mischung des Cuvées. Abschließend lagert der Wein dann noch ein Jahr auf der Flasche, bis er schließlich das Weingut verläßt.
Quintessa kann es locker mit den besten Weinen Amerikas aufnehmen. Es braucht sich nicht vor so manchem gehypten und manchmal auch überteuerten Kalifornier verstecken, zumal die Preise auf Geheimtipp-Niveau liegen und angesichts der angebotenen, maximalen Qualität, immer noch als moderat bezeichnet werden müssen.
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